top of page

Massage met MOXA 

Tijdens deze behandeling wordt er gebruikt gemaakt van moxastaven en bijvoetkruid. Hierdoor bereik je een hoge graad van ontspanning waardoor alle problemen wegvloeien. De verwarmde moxastaven geven hun warmte af, en dit geeft je lichaam wat extra energie. Om tot een diepgaande warmte te komen wordt gebruik gemaakt van het bijvoetkruid wat een hoge verbrandingstemperatuur heeft.

Ik volg hierbij een vaste volgorde aan van de te behandelen basispunten. Hierdoor worden de belangrijkste meridianen opnieuw geharmoniseerd. Daarna kunnen bepaalde punten of functies worden gemoxeerd wanneer er specifieke klachten zijn.

HOE GAAT HET IN ZIJN WERK?

Moxa heeft de eigenschap om langzaam en heftig te branden terwijl het een weldadige infrarode straling afgeeft. De moxastick wordt aangestoken en gedurende enkele minuten boven bepaalde punten of regio’s van de huid wordt gehouden (niet er tegenaan!). De “moxa-sigaar” verwarmt de huid en acupunctuurpunten met als doel de bloedcirculatie en Ki (levensenergie) te stimuleren. Zowel bij externe koude, veroorzaakt door lage temperaturen, vochtig klimaat en wind, als interne koude door uitputting en oververmoeidheid, kan moxa helpen. Deze behandeling wordt ook toegepast bij sportblessures, RSI en bij alle klachten waarbij de spijsvertering niet goed verloopt, waardoor de opname van de voeding niet optimaal is.

Ook de behandeling van littekens is een belangrijke toepassing van het moxeren. Littekenweefsel als gevolg van verwonding of operatie hindert de circulatie met verstorende gevolgen voor het weefsel, of orgaan eromheen. Door moxa zal het litteken er vaak beter gaan uitzien, er zal meer gevoel rondomde plek komen en ermee verbonden problemen kunnen verminderen of verdwijnen.

Bij welke klachten? 

Chronische pijnklachten.

Hoofdpijn klachten.

Gebrek aan energie.

Groeipijnen.

Spierpijnen.

Koude handen en voeten.

Behandelen van stuitliggingen.

Behandelen van (meer dan 1 jaar oude) littekens.

Overige pijnklachten.

Duur: 50 minuten of 75 minuten 

Na verloop van meerdere behandelingen kunnen energiebanen en reflexpunten weer beter doorstromen en aan het lichaamsproces deelnemen.

Moxalamp

De moxa-lamp wordt ook wel TDP-lamp, China-lamp en wonderlamp genoemd. Je komt de lamp veelvuldig tegen in acupunctuurpraktijken en shiatsupraktijken, omdat het inwerkt op de meridianen. TDP is een afkorting en staat in het Chinees voor 'Teding Diancibo Pu', wat 'speciaal elektromagnetisch spectrum' betekent. De TDP-lamp is een instrument voor therapie, dat in 1980 in China door een groep wetenschappers en artsen in het silicaat-onderzoeksinstituut Chongqing uitgevonden werd. De TDP-lamp heeft zich bij de behandeling van talloze pijnen als buitengewoon werkzaam bewezen. Vergelijkbaar met acupunctuur wordt de energiestroom in de meridianen hiermee positief beïnvloed. Patiënten ervaren een uiterst aangename en weldadige warmte. Het infrarood-spectrum van 2 tot 25 micrometer wordt door het menselijk lichaam bijzonder goed opgenomen. Een met 32 mineralen bedekte keramiekplaat genereert bij ongeveer 280 graden Celsius precies deze bandbreedte van elektromagnetische golven. Dit komt neer op een warmte op de huid tussen de 40–45 graden. Het voelt aan als zonnestralen. De energie gaat weer stromen en door de aangename warmte ga je even uit je hoofd en naar je gevoel.

Met een moxalamp doe je uiteindelijk zo ongeveer hetzelfde als met het branden van moxa, namelijk verwarmen. Het meest duidelijke verschil is dat er met deze lamp een veel groter gebied te behandelen is. Tevens valt natuurlijk ook op dat de karakteristieke geur van de bijvoet (moxa) nu ontbreekt, de moxalamp is geurloos. De moxalamp kan zelfstandig als therapie ingezet worden. De lamp kan, net als bij het branden van moxa het geval is, tevens toegepast worden als ondersteuning van een behandeling met cupping en guasha.

Welke klachten kunnen behandeld worden met de moxa-lamp?

Alle soorten pijnklachten, gewrichtspijnen, rugpijn, spierpijn, heuppijn, kniepijn, reumatische klachten, vermoeidheid, circulatiestoornissen, spijsverteringsproblemen, darmklachten, spastische darm, stress, botbreuken, maar ook gewoon als extra ontspanning.

Wat is het effect van de moxa-lamp op het lichaam?

  • stimulans van de hypothalamus, deze controleert de productie van chemische stoffen welke invloed uitoefenen op onze slaapregulering, perceptie van pijn en onze gemoedstoestand.
  • verlichten van pijn bij weefsels en gewrichten
  • verdrijven van giftige stoffen uit de cellen
  • verzachten van ontstekingen en oedeem in de weefsels
  • bevorderen van het zelfgenezend vermogen van ons lichaam
  • verbeteren van onze stofwisseling
  • bevorderen van de bloedcirculatie en de aanvoer van zuurstof in de weefsels
  • verhogen van onze weerstand

Tenslotte nog even dit: een TDP moxalamp is qua warmte stimulatie van het lichaam, dit door de ingebouwde zwarte plaat met mineralen, niet te vergelijken met een gewone infraroodlamp of de warmte (hitte) zoals die in een sauna wordt ervaren.  

De behandeling met de TDP Moxa lamp is alleen mogelijk in combinatie met een massage/guasha of cuppingbehandeling.

bottom of page